Äntligen fick vi resa hit igen.
Senaste vi var här var 2019, sen kom en pandemi och stängde bland annat gränsen till Norge. Det har alltså gått två somrar utan något besök i Kakkelldalen och nu 2022 var det dags igen.
 
Tjejerna åkte på morgonen på onsdagen med sin farmor, medan jag och Thomas planerade att åka på torsdagmorgon eller vid lunch. Men sen lyckades Thomas jobba undan och ringde mig och frågade om vi inte skulle åka typ halva vägen, så vi drog också på eftermiddagen till Funäsdalen.Vi bokade in oss en natt på ski lodge och gick sedan ner på Brödernas och åt middag. Fantastisk god mat!! Sedan spatserade vi "hemåt"  efter ett snabbt stopp på Ica. Torsdagmorgon satte vi oss i bilen igen och körde vidare på Norge. Vi stannade lite snabbt i Röros för ett besök på Vinmonopolet, där några dyra öl shoppades. Sen körde vi på mot Folldal, kakkelldalen där de andra väntade på oss.
 
Äntligen framme!
Tyst, lugnt, skönt och otroligt vackert.
Vi hann med att ta en kortare tur på eftermiddagen sedan var det stugmys som gällde.
 
Ett måste vid varje besök här, är en tur till toppen. Blåsigt på vägen upp, men helt tyst och vindstilla när vi väl kom upp och satte oss ner. Underbart! Fin utsikt åt alla håll, du är helt omringad av berg och fjäll.
Ellie hade redan hemma pratat om att hon ville bada i det kalla, grön/blå vattnet, så när vi kom ner från toppen, packade vi badkläder och drog till Kroktjonna. Vattentemperaturen visade dagen till ära 8.7 grader, riktigt uppfriskande och man blev kall in till benmärgen. Så efter det doppet åkte vi och köpte glass (och mat till kvällen) Hängde i stugan en stund, men sen kom vi på att vi hade lite vatten, så vi tog bilen längre in i dalen och stannade vid bäck och fyllde på dunkarna. Vattnet är kristallklart och smakar gott. Kristall/stentokiga som vi alla tjejer är, så passade vi även på att spana efter fina stenar.
 
På lördagen tänkte vi ge oss ut på en biltur, men tji fick vi då bilen inte startade. Ingen el i stugan och det innebär att mobilerna laddades i bilen, tydligen lite för mycket. Inga startkablar hade vi heller i någon av bilarna, riktigt proffsigt då man själv har en bilverkstad/butik. Så det fick bli en tur med AG's bil, efter en liten, grusig och dryg skogsväg som inte ledde oss nånstans, så vi fick helt enkelt vända. Bestämde oss för att åka upp till Thomas kusins stuga och hälsa på. Hela familjen var på plats och höll på att fixa dona där, sen fick vi tips om vart vi kunde köpa startkablar, finns ju inte så många affärer just här i Folldal. Vi fick tag på kablar, körde fort upp på fjället och lyckades få igång bilen. Jippi!!!
 
Hann med lite med lite mer hopp på stenar i bäcken och letning av stenar, medan vi fyllde på alla dunkar så farmor AG skulle ha vatten så hon klarade sig de dagar vi inte är här.  Graderna sjönk rätt snabbt ute och vi hade inte alls många graderna om kvällana, men det är ju mysigt att stänga in sig i stugan, elda och tända ljus. Denna gång sov Ebba själv ute i den lilla stugan och hon hade det rätt kallt där ute, men hon ville sova där iaf. 
 
Adjö Norge och tack för denna gång!
På söndagmorgon packade vi ihop våra saker, kramade, vinkade till farmor och påbörjade resan mot Sverige. Tog en annan väg för att slippa åka samma som hit, men usch, hamnade på skit vägar och såg bara en massa skog. Så skönt att äntligen svänga in på garageuppfarten hemma, bära in alla packningen och sen ta ett skönt, långt bad.
 
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress